Artikelen uit 2017

25-09-2017 Voeding en de invloed op ontstekingen

In Nederland hebben we te kampen met een ware vloedgolf van aandoeningen en ziektes als verhoogd cholesterol, te hoge bloeddruk en diabetes type 2 ofwel suikerziekte.

Een bepaald type ontsteking ligt waarschijnlijk aan de basis van veel ziektes waar we in Nederland mee te kampen hebben, denk naast eerder genoemde ook aan reuma, COPD of hart- en vaat ziekten. 

Lees meer...

25-08-2017 Het belang van eiwitten
Categorie: Voeding 1623 keer bekeken

Het belang van eiwitten

Veel mensen hebben te kampen met een energie tekort en dan is de kwaliteit van de voeding natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Vaak zie ik een beeld van ondervoeding, waarmee ik bedoel dat men te weinig van de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Dan kun je denken aan vitamines en mineralen, maar vlak vooral de eiwitten niet uit! 

Lees meer...

29-05-2017 Afvallen, bloedsuiker en insuline
Categorie: Voeding 1784 keer bekeken

Afvallen, bloedsuiker en insuline

Wil je (meer dan) een paar kilo afvallen en lijkt het maar niet te lukken? Dan zou je eens kunnen kijken naar de invloed van bloedsuiker schommelingen op je vetverbrandingscapaciteit.

Een schommeling in de bloedsuikerwaarde kan ervoor zorgen dat je minder goed of zelfs helemaal geen vet kunt verbranden! 

Lees meer...

28-04-2017 Wel of geen tussendoortjes?
Categorie: Voeding 1515 keer bekeken

Wel of geen tussendoortjes?

Heb je nou wel of geen tussendoortjes nodig? Er lijkt een tweedeling gaande in voedingsland, waarbij de diëtisten vaak nog altijd roepen, je moet tussendoor eten om je bloedsuiker op peil te houden, maar steeds meer voedingskundige (wat die 'titel' trouwens ook mag betekenen) zeggen dat je niet tussendoor moet eten en misschien zelfs maar 1 of 2 keer per dag zou moeten eten.

De hele discussie over het aantal maaltijd momenten is wat mij betreft te algemeen, alles en iedereen wordt op een hoop gegooid en dat is natuurlijk onzin. Wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken, dus kijk ik in de praktijk naar de persoon en wat daarvoor op dit moment de juiste keuze is.

Wanneer we kijken naar tussendoortjes leerde ik op de opleiding dat het belangrijk is, want je houdt je bloedsuiker op peil en dus je energie niveau op peil. Geen idee of dat nog steeds zo wordt onderwezen, maar inmiddels heb ik een meer genuanceerde mening omtrent het onderwerp tussendoortjes.

Best een interessant uitgangspunt trouwens 'het lichaam heeft tussendoortjes nodig om de bloedsuiker op peil te houden'. Is dat wel echt waar? 

Lees meer...

27-03-2017 Stress en spijsvertering.. Een uitleg en oplossing

Heb je ooit wel eens om een glaasje water verlegen gezeten tijdens een speech of presentatie omdat je mond ineens in schuurpapier veranderde? Nou.. Ik wel! Al die mensen die je aankijken en verwachten dat je iets interessant of grappigs te melden hebt, je hartslag en stresshormonen gaan door het plafond en je hoopt dat je de tekst niet vergeet.  Je haalt diep adem, neemt een slokje water (als het er is!) en naderhand ga je waarschijnlijk tevreden naar huis met een gevoel van 'zo, dat heb ik toch weer gedaan'.
 
Zo'n moment is voor vrijwel iedereen ontzettend spannend, een vorm van stress met zowel mentaal als fysiek reacties. Heel kortdurend, maar heel intens. Wij moderne mensen hebben natuurlijk veel meer vormen van stress, denk aan haasten om op tijd op je werk te komen, op tijd eten op tafel zetten, tijd vinden om voor een ziek familie lid te zorgen, dat belangrijke project op tijd afronden en ik kan nog 1001 dingen verzinnen.

Lees meer...

1 tot 5 van 6 Artikel(en)

Pagina:
  1. 1
  2. 2
Partners