Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland en wereldwijd. Natuurlijk proberen heel veel mensen diëten in alle soorten en maten, maar kenmerkend is dat bijna alle mensen weer terugvallen naar hun start gewicht en vaak zelfs een paar kilo extra bijkomen!

Ik heb als orthomoleculair diëtist vanuit mijn praktijk Diëtist Rotterdam inmiddels vele duizenden consulten gehad met mensen die de overtollige kilo’s kwijt wilden en ik weet dat geen enkel dieet helpt, maar een verandering van leefstijl wel!

 


W.L.S. ervaring

Ik ben een jonge vrouw werkzaam als adviseur en veel onderweg, daarom wilde ik meer energie en beter voor mezelf zorg. Mezelf leren voeden in plaats van vullen. De eerste week had ik al resultaat en ik ben in vierenhalve maand nu 8.5 kilo kwijt. Ik heb geleerd om gevarieerd te eten, echt aandacht te besteden aan de voorbereiding en ik heb plezier in het koken. Gun het jezelf!


Dit is natuurlijk een fantastische ervaring en zo heb ik er gelukkig velen in mijn praktijk! Daarom kan ik ook veel mensen geruststellen als ze denken dat afvallen onmogelijk is, want mijn ervaring in de praktijk leert mij iets totaal anders en dit vertrouwen kan ik ook overbrengen op de mensen die ik mag begeleiden.

Alle aspecten (plus een heleboel meer) die ik mijn praktijk met mensen aanpak komen aan bod in de Lichter Leven Methode, een online programma van acht weken om jou te helpen je leefstijl aan te passen en je lichaam te helpen het zelf helend vermogen weer aan te zwengelen!

 

Is overgewicht een probleem? 

Overgewicht vergroot het risico op allerlei ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Buiten dat voelen veel mensen zich erg onprettig bij overtollige kilo’s en het meedragen van teveel gewicht is natuurlijk ook een belasting op je gewrichten, hart en bloedvaten. De insteek is allereerst altijd zelfzorg, dus het echte zorgen voor je lichaam zodat het in staat wordt gesteld om vet te gaan verbranden. Veel mensen hebben hun lichaam met allerlei strenge diëten verstoord en dan wordt het steeds lastiger om af te vallen en daar houdt de Lichter Leven Methode juist rekening mee. Door het optimaal voedden van je lichaam en jezelf echt goed te verzorgen met voldoende rust, slaap en ontspanning kan de balans hersteld worden.

Onderzoek?

Heb je twijfels over jouw hormoonhuishouding of vermoed je dat je voedselintoleranties hebt en wil je dit laten onderzoeken? Dan is dat mogelijk via een speeksel onderzoek of bloedonderzoek. Het laboratorium voert de analyse uit en de resultaten komen binnen bij praktijk Diëtist Rotterdam, de uitslag bespreken we tijdens een (online) intake consult. Je kunt een stresshormoon speekselonderzoek via deze link bestellen en een voedselintolerantie bloedonderzoek via deze link.

Wat kun je eraan doen?

Natuurlijk is het belangrijk om de voeding aan te passen en voldoende te bewegen, kortom echt je leefstijl aanpassen en blijvend veranderen.

Naar mijn ervaring in de praktijk zijn er 3 belangrijke factoren in beeld wanneer er sprake is van overgewicht.

  1. Insuline resistentie
  2. Stress
  3. Verstoring in de darmflora en van het immuunsysteem

Een toelichting van deze factoren en de mensen die er last van hebben..

1. Insulineresistentie

Insulineresistentie komt in Nederland ontzettend veel voor, dit is waarschijnlijk het geval voor veruit de meeste mensen met overgewicht. Mensen met insulineresistentie worden vaak enorm geplaagd door (zoete) trek en hebben ook vaak last van vermoeidheid, al dan niet na het eten.

Dit is dus een van de belangrijkste factoren om aan te pakken en daar beginnen we dan ook gelijk mee tijdens de Lichter Leven Methode! 

2. Stress

Tja dat stress niet goed voor je is snappen we allemaal wel, maar het ene lichaam reageert toch wat anders dan het andere op stress. In de praktijk heb ik ervaren dat het overgrote deel van de mensen met overgewicht ook ergens een teveel aan stress factoren ervaren in hun leven. Dit kan de insulineresistentie weer verergeren en zo is de cirkel vaak rond. Het heeft ook invloed op ons darmmilieu en dit kan ook weer zorgen voor een verandering of vertraging van onze stofwisseling. Aan de oorzaken, verbanden en de oplossingen worden in de Lichter Leven Methode ook veel aandacht besteed.

3. Verstoring in de darmflora en van het immuunsysteem

Ervaar je buikklachten zoals een opgeblazen buik, een wisselend ontlastingspatroon en ander ongemak zoals buikpijn dan is de kans groot dat een verstoring van de darmflora ook een rol speelt bij in jouw situatie. Dit is niet voor iedereen het geval, maar komt bij mij in de praktijk veel voor en ook daarover lees je van alles tijdens de Lichter Leven Methode. Je leert wat je kunt doen (en laten) om het darmmilieu te optimaliseren en de invloed op jouw gezondheid en het zelf helend vermogen van jouw lichaam te vergroten.

4. Ondersteun je lichaam met de juiste suppletie

Het ABS Complex, ofwel het Lichter Leven ‘Adrenal & Bloodsugar Support’ Complex is een multivitamine ter ondersteuning van de insuline gevoeligheid, vetverbranding en bijnieren. Kortom een zeer compleet supplement ter ondersteuning van een gezond gewicht en energieniveau.

Je merkt het al, alles wat je leert in de Lichter Leven Methode is erg geschikt om het tij te keren bij overgewicht. Ben je nu al nieuwsgierig hoe de Lichter Leven Methode er van week tot week uitziet?!

Wil je toch nog wat meer weten over de verbanden en hoe het nou allemaal precies zit met de factoren die invloed hebben op overgewicht blijf dan nog even verder lezen..

Waarom hebben deze factoren dan zo’n invloed op ons gewicht?

1. Insuline is een hormoon en bij insulineresistentie maakt het lichaam ongewoon veel van dit hormoon aan, daarbij raken andere aspecten van de hormoonhuishouding verstoord. Is er veel insuline in ons lichaam dan gaan onze vetcellen sneller groeien en krijgen we meer honger, dus dat is niet echt handig voor de kilo’s.

2. Stress zorgt voor een heel scala aan verstoringen in het lichaam, zeker als het een stress van een chronische aard is. Chronische stress verergert insulineresistentie wegens een verhoogde aanmaak van onder meer cortisol, ook dit is een hormoon dat de insuline en suiker huishouding kan verstoren.

Daarnaast zorgt chronische stress voor een minder gezonde darmflora en een minder sterke darmslijmvlies(afweer), waardoor je gevoeliger wordt voor verstoringen in het darmmilieu. Dit geeft weer fysieke stress en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

3. Het darmmilieu is waanzinnig belangrijk voor ons hele lichaam, dit blijkt keer op keer uit allerlei studies en we zien nog maar het topje van de ijsberg. De darmflora, ofwel het leven in de darm bestaat uit allerlei bacteriën en deze ‘gasten’ van ons lichaam hebben een heel scala aan taakjes waaronder het normaliseren van immuunreacties van het lichaam.

De bacteriën in onze darmen kunnen een immuunreactie die buitensporig is afremmen of juist stimuleren via signaalstoffen en dit kan een van de factoren zijn bij lastig te verliezen overgewicht. Er is bij veel mensen iets met het immuunsysteem gaande waarbij er eigenlijk een zogenaamde ‘chronische laaggradige ontsteking’ ontstaat. Dit merken we niet, maar dit kost veel energie met als gevolg vaak een lager energieniveau en vermoeidheid.

De darm zelf en dan met name het darmslijmvlies is daarin ook van groot belang, deze dient voedingsstoffen door te laten het lichaam in en ongunstige stoffen zoals bacteriën of indringers buiten de deur te houden. Dit is bij veel mensen die ik zie verstoord, ze hebben dan een te permeabel darmslijmvlies. Ofwel, het darmslijmvlies laat teveel het lichaam in passeren en dan moet het immuunsysteem daar vervolgens weer iets mee. Ook dit kan een chronische laaggradige ontsteking in de hand werken.

Hopelijk is deze uitleg verhelderend voor je en wil je nu weten hoe je dit kunt oplossen!

 

Een uitleg en een weg naar een oplossing voor overgewicht..

1. Insulineresistentie is dus een verstoring van de insuline huishouding in het lichaam. Insulineresistentie is een veelomvattende verstoring en het vraagt wat tijd om dit echt te doorgronden. Ik probeer hier nog even een korte en bondige uitleg te geven.

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier wanneer wij iets eten dat suiker of zetmeel bevat, de insuline zorgt ervoor dat de suikers die wij eten goed kunnen worden opgenomen door onze lichaamscellen. Als dit niet meer zo goed lukt, dan raakt deze balans verstoord en gaat het lichaam meer insuline aanmaken. Suikers die niet goede worden opgenomen in de lichaamscellen worden dan eerder omgezet in vetten en als gevolg daarvan kunnen we sneller in gewicht aankomen.

Het ontzettend goede nieuws is dat dit goed te verhelpen is, want insulineresistentie is op te lossen! Een belangrijke stap is het verminderen van grote hoeveelheden suiker in voeding, want suiker is een trigger om nog meer insuline te producerend voor de alvleesklier. Het helpt ook om meer te bewegen, vooral voor het ontbijt. Dit zorgt voor een verbetering van de insuline en suikerhuishouding.

2. Stressreductie is natuurlijk voor iedereen verstandig, maar heb je echt last van chronische stress dan is het zeker verstandig om daarbij ondersteuning te zoeken en in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan coaching, meditatie, wandelen in de natuur, yoga, therapie en voldoende rust nemen.

3. Het darmmilieu en de darmen kun je ondersteunen door meer groente, noten, zaden en pitten te eten. De vezels die deze voedingsmiddelen bevatten voedden de darmflora en op hun beurt helpen deze bacteriën jouw gezondheid naar een hoger plan te tillen. Eet minimaal 400 gram groente en knollen per dag plus een handje noten, zaden en pitten per dag.

Bepaalde bestanddelen in voeding zoals gluten in brood kan het darmslijmvlies irriteren en dus doorlaatbaarder maken, het is dan ook verstandig niet elke dag glutenrijke voeding te gebruiken.

Hopelijk wil je met deze stappen aan de slag en wil je meer kennis en inzicht hoe je dit kunt toepassen. Misschien komen er ook vragen in je op als;

  • ‘Waar vind ik nog meer gluten in en hoe kan ik dat minderen?’
  • ‘Zijn er nog meer dingen die ik kan doen voor mijn darmen?’
  • ‘Wat kan ik nog meer doen om insulineresistentie op te lossen?’
  • ‘Welke invloed heeft slapen en sport op overgewicht?’
  • ‘Hoe kan ik al deze kennis en informatie gaan toepassen?’

Op al deze vragen en nog veel meer geeft de Lichter Leven Methode jou antwoord, dit programma van 8 weken is helemaal gericht op insulineresistentie. En natuurlijk gaat het programma ook uitgebreid in op chronische stress, de darmen en het immuunsysteem. Bovendien komen ook slaap, beweging, de lever en bijnieren uitgebreid aan bod. Kortom, een heel mooi en effectief programma om overgewicht definitief op te lossen!