PCOS is een oprukkende diagnose onder jonge vrouwen die flink schrik kan aanjagen! Artsen lijken weinig anders te kunnen doen dan een dieet adviseren en soms (weer) anticonceptie voorschrijven of zeggen ‘komt u maar terug zodra u een kinderwens heeft, want dan helpen we u daarbij’. Met andere woorden, kinderen krijgen gaat een probleem worden!

Ik heb als orthomoleculair diëtist vanuit mijn praktijk Diëtist Rotterdam inmiddels vele honderden consulten gehad met vrouwen die deze droevige woorden te horen hebben gekregen, terwijl ik gelukkig wekelijks het tegendeel bewezen zie!


Janine’s verhaal

Ik ben een vorig jaar bij de gynaecoloog geweest voor een echo. Na ruim 10 jaar gebruik van de anticonceptiepil was ik gestopt wegens een kinderwens. Ik had verwacht na hooguit een paar maanden weer ongesteld te worden, maar toen dit na 6 maanden nog niet het geval was ben ik naar de huisarts gegaan. Die heeft mij doorverwezen naar een gynaecoloog en die stelde voor om een echo te doen om te bekijken of er meerdere onrijpe eitjes te zien zouden zijn. Helaas bleek dit inderdaad het geval en kreeg ik te horen dat ik PCOS heb. De gynaecoloog adviseerde mij gezien onze kinderwens te starten met een medicijn dat een eisprong kan opwekken en indien dat niet zou werken te starten met vruchtbaarheidsbehandelingen.

Ik schrok daar enorm van en wilde erover nadenken. Na wat onderzoek op google kwam ik erachter dat PCOS heel veel met leefstijl te maken heeft en daarom heb ik toen een afspraak bij praktijk Diëtist Rotterdam gemaakt.

In de praktijk zijn we aan de slag gegaan met insuline resistentie en ik heb mijn stressniveau aangepakt door bepaalde dingen anders in te delen op mijn werk en in mijn privé. Ook ben ik met een coach gaan praten en ben ik gestart met yoga. Mijn voeding aanpassen was vooral in het begin even pittig, de eerste twee weken voelden heel gek voor mijn lichaam, maar daarna ging het juist ineens heel goed en merkte ik dat ik begon af te vallen en mezelf veel energieker voelde.

Ik had al jaren watten in mijn hoofd, vooral na de lunch en deze waren ook weg! Mijn gewicht ging elke week met een halve kilo tot een kilo omlaag nadat ik al jarenlang juist elke keer een beetje was aangekomen. Ik vond het ongelofelijk, maar na 6 weken kwam mijn cyclus op gang! En drie maanden later was ik zwanger zonder hulp van medicatie! Ik zou echt iedereen met PCOS aanraden om eerst met leefstijl aan de slag te gaan en daarna pas te kijken naar medicatie mocht dat nog nodig zijn!


Dit is natuurlijk een fantastische ervaring en zo heb ik er gelukkig velen in mijn praktijk! Daarom kan ik ook veel vrouwen geruststellen als ze denken dat dit een vreselijke diagnose is, want mijn ervaring in de praktijk leert mij iets totaal anders en dit vertrouwen kan ik ook overbrengen op de vrouwen die ik mag begeleiden.

Alle aspecten (plus een heleboel meer) die ik met Janine heb aangepakt komen aan bod in de Lichter Leven Methode, een online programma van acht weken om jou te helpen je leefstijl aan te passen en je lichaam te helpen het zelf helend vermogen weer aan te zwengelen!

Wat is PCOS eigenlijk?

Wiki zegt; Polycysteus Ovarium Syndroom is een aantal samenhangede afwijkingen, waarbij vaak (kleine) cysten in de eierstokken aanwezig zijn. De schattingen van hoe vaak het voorkomt lopen uiteen van 4 tot 20% en de mogelijkheden tot behandeling in de medische wereld zijn erg beperkt.

PCOS Onderzoek

Heb je twijfels over jouw hormoonhuishouding en wil je dit laten onderzoeken? Dan is dat mogelijk via een speeksel onderzoek, je neemt dit onderzoek thuis af en stuurt het naar het laboratorium. Zij voeren de analyse uit en de resultaten komen binnen bij praktijk Diëtist Rotterdam, de uitslag bespreken we tijdens een (online) intake consult. Het PCOS onderzoek kun je bestellen via deze link.

Wat kun je eraan doen?

De vraag is natuurlijk waarom een vrouw PCOS krijgt, dus wat is de oorzaak van deze klachten? De medische wetenschap weet op dit moment niet precies wat de oorzaken zijn en wat ze eraan kunnen doen, maar dat leefstijl een enorm grote invloed heeft lijkt wel duidelijk.

Naar mijn ervaring in de praktijk zijn er 3 belangrijke factoren in beeld wanneer er sprake is van PCOS.

  1. Insuline resistentie
  2. Stress
  3. Verstoring in de darmflora en van het immuunsysteem

Een toelichting van deze factoren en de vrouwen die er last van hebben..

1. Insulineresistentie

Speelt bij het overgrote deel van dames met PCOS en overgewicht sowieso een rol, de schatting lopen uiteen van 70 tot 95%! Je kunt er vanuit gaan dat je insuline resistent bent als er sprake is van overgewicht bij PCOS. Een veel gehoorde uitspraak in de praktijk is ‘ineens vlogen de kilo’s eraan, terwijl ik altijd een slank postuur had!’ en dit past inderdaad bij insulineresistentie. Er zijn studies die erop wijzen dat ook bij vrouwen met een gezond gewicht en PCOS er in 30-75% van de gevallen sprake kan zijn van insulineresistentie. Dit is dus een van de belangrijkste factoren om aan te pakken en daar beginnen we dan ook gelijk mee tijdens de Lichter Leven Methode! 

2. Stress

Tja dat stress niet goed voor je is snappen we allemaal wel, maar het ene lichaam reageert toch wat anders dan het andere op stress. Bij dames met PCOS lijkt dit de insuline resistentie en de eventuele darmflora en immuunsysteem verstoring te verergeren. Dus stress op zichzelf is niet zozeer het probleem, alhoewel chronische stress uiteraard voor niemand een feest is. Het gaat om de invloed die stress heeft op insulineresistentie en het darmmilieu, het verergert de impact in feite. Aan de oorzaken, verbanden en de oplossingen worden in de Lichter Leven Methode ook veel aandacht besteed.

3. Verstoring in de darmflora en van het immuunsysteem

Ervaar je buikklachten zoals een opgeblazen buik, een wisselend ontlastingspatroon en ander ongemak zoals buikpijn dan is de kans groot dat een verstoring van de darmflora ook een rol speelt bij jouw klachten. Dit is niet voor iedereen het geval, maar komt bij mij in de praktijk veel voor en ook daarover lees je van alles tijdens de Lichter Leven Methode. Je leert wat je kunt doen (en laten) om het darmmilieu te optimaliseren en de invloed op jouw gezondheid en het zelf helend vermogen van jouw lichaam te vergroten.

4. Ondersteun je lichaam met de juiste suppletie

Het ABS Complex, ofwel het Lichter Leven ‘Adrenal & Bloodsugar Support’ Complex is een multivitamine ter ondersteuning van de insuline gevoeligheid, vetverbranding en bijnieren. Kortom een zeer compleet supplement ter ondersteuning van een gezond gewicht en energieniveau.

Je merkt het al, alles wat je leert in de Lichter Leven Methode is erg geschikt om het tij te keren bij PCOS. Ben je nu al nieuwsgierig hoe de Lichter Leven Methode er van week tot week uitziet?!

Wil je toch nog wat meer weten over de verbanden en hoe het nou allemaal precies zit met de factoren die invloed hebben op PCOS blijf dan nog even verder lezen..

Waarom hebben deze factoren dan zo’n invloed op PCOS?

1. Insuline is een hormoon en bij insulineresistentie maakt het lichaam ongewoon veel van dit hormoon aan, daarbij raken andere aspecten van de hormoonhuishouding verstoord. Zoals de aanmaak van oestrogeen uit testosteron in het vrouwelijke lichaam. Een hoog insuline niveau kan het enzym aromatase remmen dat zorgt voor omzetting van testosteron naar oestrogeen.

Dan kan dus een situatie ontstaan waarbij er een relatief hoog testosteron niveau ontstaat met de bijbehorende symptomen zoals overbeharing op de armen en juist minder haar op de hoofdhuid. Terwijl oestrogeen in verhouding juist minder aanwezig is.

2. Stress zorgt voor een heel scala aan verstoringen in het lichaam, zeker als het een stress van een chronische aard is. Chronische stress verergert insulineresistentie wegens een verhoogde aanmaak van onder meer cortisol, ook dit is een hormoon dat de insuline en suiker huishouding kan verstoren.

Daarnaast zorgt chronische stress voor een minder gezonde darmflora en een minder sterke darmslijmvlies(afweer), waardoor je gevoeliger wordt voor verstoringen in het darmmilieu. Dit geeft weer fysieke stress en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

3. Het darmmilieu is waanzinnig belangrijk voor ons hele lichaam, dit blijkt keer op keer uit allerlei studies en we zien nog maar het topje van de ijsberg. De darmflora, ofwel het leven in de darm bestaat uit allerlei bacteriën en deze ‘gasten’ van ons lichaam hebben een heel scala aan taakjes waaronder het normaliseren van immuunreacties van het lichaam.

De bacteriën in onze darmen kunnen een immuunreactie die buitensporig is afremmen of juist stimuleren via signaalstoffen en dit is zeer waarschijnlijk een van de onderliggende oorzaken van PCOS. Er is bij veel vrouwen iets met het immuunsysteem gaande waarbij er eigenlijk een zogenaamde ‘chronische laaggradige ontsteking’ ontstaat. Dit merken we niet, maar dit kost veel energie met als gevolg vaak een lager energieniveau en vermoeidheid. Bovendien verstoort zo’n laaggradige ontsteking indirect ook de hormoonhuishouding en kan daarom bijdragen aan PCOS.

De darm zelf en dan met name het darmslijmvlies is daarin ook van groot belang, deze dient voedingsstoffen door te laten het lichaam in en ongunstige stoffen zoals bacteriën of indringers buiten de deur te houden. Dit is bij veel dames die ik zie verstoord, ze hebben dan een te permeabel darmslijmvlies. Ofwel, het darmslijmvlies laat teveel het lichaam in passeren en dan moet het immuunsysteem daar vervolgens weer iets mee. Ook dit kan een chronische laaggradige ontsteking in de hand werken.

Hopelijk is deze uitleg verhelderend voor je en wil je nu weten hoe je dit kunt oplossen!

 

 

Een uitleg en een weg naar een oplossing voor PCOS..

1. Insulineresistentie is dus een verstoring van de insuline huishouding in het lichaam. Insulineresistentie is een veelomvattende verstoring en het vraagt wat tijd om dit echt te doorgronden. Ik probeer hier nog even een korte en bondige uitleg te geven.

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier wanneer wij iets eten dat suiker of zetmeel bevat, de insuline zorgt ervoor dat de suikers die wij eten goed kunnen worden opgenomen door onze lichaamscellen. Als dit niet meer zo goed lukt, dan raakt deze balans verstoord en gaat het lichaam meer insuline aanmaken. Suikers die niet goede worden opgenomen in de lichaamscellen worden dan eerder omgezet in vetten en als gevolg daarvan kunnen we sneller in gewicht aankomen.

Het ontzettend goede nieuws is dat dit goed te verhelpen is, want insulineresistentie is op te lossen! Een belangrijke stap is het verminderen van grote hoeveelheden suiker in voeding, want suiker is een trigger om nog meer insuline te producerend voor de alvleesklier. Het helpt ook om meer te bewegen, vooral voor het ontbijt. Dit zorgt voor een verbetering van de insuline en suikerhuishouding.

2. Stressreductie is natuurlijk voor iedereen verstandig, maar heb je echt last van chronische stress dan is het zeker verstandig om daarbij ondersteuning te zoeken en in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan coaching, meditatie, wandelen in de natuur, yoga, therapie en voldoende rust nemen.

3. Het darmmilieu en de darmen kun je ondersteunen door meer groente, noten, zaden en pitten te eten. De vezels die deze voedingsmiddelen bevatten voedden de darmflora en op hun beurt helpen deze bacteriën jouw gezondheid naar een hoger plan te tillen. Eet minimaal 400 gram groente en knollen per dag plus een handje noten, zaden en pitten per dag.

Bepaalde bestanddelen in voeding zoals gluten in brood kan het darmslijmvlies irriteren en dus doorlaatbaarder maken, het is dan ook verstandig niet elke dag glutenrijke voeding te gebruiken.

Hopelijk wil je met deze stappen aan de slag en wil je meer kennis en inzicht hoe je dit kunt toepassen. Misschien komen er ook vragen in je op als;

  • ‘Waar vind ik nog meer gluten in en hoe kan ik dat minderen?’
  • ‘Zijn er nog meer dingen die ik kan doen voor mijn darmen?’
  • ‘Wat kan ik nog meer doen om insulineresistentie op te lossen?’
  • ‘Welke invloed heeft slapen en sport op PCOS?’
  • ‘Hoe kan ik al deze kennis en informatie gaan toepassen?’

Op al deze vragen en nog veel meer geeft de Lichter Leven Methode jou antwoord, dit programma van 8 weken is helemaal gericht op insulineresistentie. En natuurlijk gaat het programma ook uitgebreid in op chronische stress, de darmen en het immuunsysteem. Bovendien komen ook slaap, beweging, de lever en bijnieren uitgebreid aan bod. Kortom, een heel mooi en effectief programma om PCOS op te lossen!